Biedt jij hulp aan bij personen waar je een sociale band mee hebt? Dan kan jij jezelf ook wel mantelzorger noemen. Dit werk doe je vrijwillig. Jij kan super belangrijk zijn voor een persoon. Je bent pas mantelzorger als je regelmatig helpt bij andere mensen die het nodig hebben. Wij leggen jou uit wat een mantelzorger voor je kan doen. Thuis aan huis ontzorgt volledig. Hoe fijn is dat!

Wat voor werkzaamheden verricht je als mantelzorger?

Als mantelzorger ben je heel belangrijk voor een persoon. Je helpt ze bij de taken die ze niet meer goed of zelfs niet meer kunnen. Je kunt mantelzorg verrichten bij familie, vrienden of buren. Voor die mensen is het fijn dat ze iemand hebben die hun regelmatig helpen. Als mantelzorger moet je onder andere het huishouden bijhouden en daaronder kan ook koken vallen, geestelijke steun bieden, het verplegen van iemand en verpleegkundige handelingen verzorgen. Je helpt die persoon enorm. Mantelzorg is zwaar en langdurig werk dat je verricht. Je kan ook een familie met een gehandicapt gezin helpen. Door jou als mantelzorger kan de persoon thuis blijven wonen. Het is dankbaar werk. 

Wat mag een mantelzorger wel en niet doen?

Als mantelzorger ben jij eigenlijk een zorgmedewerker. Normaal mag je niet zomaar medicijnen of spuiten geven bij een patiënt, maar als mantelzorger mag je dit wel doen. Om zomaar medicijnen en spuiten te geven moet je mantelzorger zijn. Zorgmedewerkers moeten hier wel gediplomeerd voor zijn. 

Wat is het verschil tussen mantelzorg en thuiszorg?

Mantelzorg wordt gegeven door de naasten van de patiënt. Thuiszorg wordt niet zomaar door iemand gedaan. Dit zijn professioneel opgeleide mensen. Een mantelzorger kan je thuis helpen, maar ook in het ziekenhuis. Thuiszorg helpt alleen thuis. Het grote verschil is dus dat de verpleegkundige die thuiszorg bieden professioneel opgeleid zijn en een mantelzorger is dat niet. Vind jij het fijner als jouw hulpvrager dicht bij jou woont? Dan kan dat ook. Bij Dit Is Plek, kan jij zorgunits regelen. Dichterbij elkaar kan haast niet!

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *