Ieder jaar opnieuw worden er 5.600 mensen ontslagen door hun werkgever. Wanneer jij ooit in dezelfde ongelukkige situatie terechtkomt, dan is het fijn om te weten dat je in aanmerking komt voor een transitievergoeding. Dit is een financiële vergoeding dat je meekrijgt zodra je ontslagen bent om de periode te overbruggen tot jij weer een nieuwe baan hebt. Op die manier wordt voorkomen dat jij je vaste lasten niet meer kan betalen en daardoor in de financiële problemen komt. Vroeger stond de transitievergoeding ook wel bekend als de oprotpremie of de gouden handdruk. Maar wat houdt het nou precies in? Lees snel verder en ontdek waarom een transitievergoeding al jaren wettelijk verplicht is! 

Wat is de hoogte van een transitievergoeding? 

Er bestaat geen vast bedrag voor een transitievergoeding. Het hangt namelijk allemaal af van jouw specifieke situatie, in het bijzonder hoe hoog je salaris was en hoe lang je bij je werkgever in dienst bent geweest. Ook je leeftijd speelt mee. Toch is het mogelijk om de hoogte van je transitievergoeding te berekenen: 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar.  

Bedenk hierbij wel dat er een maximaal bedrag is vastgesteld voor een transitievergoeding; deze mag maximaal 84.000 bruto zijn of één jaarsalaris als je salaris hoger ligt dan dat. Door te onderhandelen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst die je krijgt aangeboden is het eventueel mogelijk om een hogere transitievergoeding af te dwingen. Het is te adviseren om voorafgaand aan de onderhandeling in gesprek te gaan met een arbeidsjurist om te voorkomen dat je uiteindelijk ergens mee akkoord gaat waar je achteraf spijt van hebt.  

Situaties waarin je recht hebt op een ontslagvergoeding 

Wanneer je op het punt staat om ontslagen te worden, dan is het geruststellend om te weten dat vrijwel iedere werknemer in Nederland in aanmerking komt voor een transitievergoeding. Hierbij is het wel belangrijk dat jouw werkgever de initiatiefnemer is voor het beëindigen van het contract. In onderstaande gevallen heb je in ieder geval recht op een ontslagvergoeding: 

  • Je tijdelijke contract wordt niet verlengd; 
  • Je dienstverband wordt op initiatief van je werknemer beëindigd en hiervoor is toestemming van het UWV; 
  • Je dienstverband wordt op initiatief van je werknemer beëindigd via de kantonrechter. 

Toch kan het gebeuren dat je niet in aanmerking komt voor een transitievergoeding. Wanneer dit het geval is dan voldoe je in ieder geval aan één van de onderstaande situaties: 

  • Je werkgever kan de vergoeding niet betalen, bijvoorbeeld door een faillissement;
  • Je bent ontslagen vanwege verwijtbaar handelen of nalaten van jezelf, bijvoorbeeld via een ontslag op staande voet; 
  • Je hebt een cao met daarin een vervangende regeling; 
  • Je bent nog geen 18 jaar en werkt minder dan 12 uur per week. 

Houd rekening met belasting op de transitievergoeding 

Ben jij jezelf inmiddels al rijk aan het rekenen met het mooie bedrag dat je ontvangt van je werkgever? Dan moeten wij je helaas enigszins teleurstellen! Een transitievergoeding ontkomt namelijk niet aan een rit langs de belastingdienst. Deze overheidsinstelling ziet een ontslagvergoeding als loon uit een vroegere dienstverband, waardoor je er inkomstenbelasting over moet betalen. De hoogte van de uiteindelijke belastingen hangen volledig af van de hoogte van jouw jaarinkomen. Wil je liever geen belasting betalen over deze financiële vergoeding? Kies er dan voor om het gehele bedrag te gebruiken voor scholing of outplacement. 

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *