Iedere vrouw komt ergens rond haar 50e in de overgang. Door hormonale invloeden verandert het lichaam en wordt de vrouw onvruchtbaar. Deze periode gaat vaak gepaard met opvliegers en schommelende emoties. Een natuurlijk proces waar iedere vrouw vroeg of laat mee wordt geconfronteerd. Men denkt dat dergelijke hormonale veranderingen voor mannen niet spelen. Maar klopt dat wel? Kan een man niet ook in een soort overgang komen?

De zogeheten ‘penopauze’

Het antwoord is: ja. Ook mannen kunnen in een soort overgang komen, de zogeheten ‘penopauze’. In de volksmond heet dit ook wel een midlifecrisis. Door hormonale schommelingen kan een man zich moe, lusteloos en snel geïrriteerd voelen. Hierbij komt vaak de behoeften om een volledig andere weg in te slaan. Een nieuwe baan, ander huis of avontuurlijke hobby. Naar alle waarschijnlijkheid worden deze veranderingen teweeggebracht door een daling van testosteron. Gelukkig kun deze eventuele hormonale disbalans testen met behulp van een zelftest. Zo kun je inzichtelijk krijgen of dit daadwerkelijk aan de hand is of niet. Net als bij vrouwen het geval is, kunnen ook mannen hier weinig aan doen. Schaamte is dan ook niet nodig.

Het effect van testosteron

Testosteron is een belangrijk hormoon voor mannen. Het draagt bij aan het goed functioneren van onder andere je spieren, vetregulatie, en libido. Het is volkomen normaal dat het testosterongehalte afneemt naar mate je ouder wordt. Dit is enkel problematisch als de hoeveelheid testosteron zo laag wordt, dat je er klachten van ondervindt. Gelukkig zijn er ook natuurlijke methodes om het testosterongehalte weer op te krikken, mocht dat nodig zijn.

Het verschil tussen de menopauze en penopauze

Hoewel er bij mannen dus wel een soort van spraken is van een overgang, is het niet geheel gelijk aan dat van vrouwen. Allereerst is het hormoon dat de verandering in gang zet anders. Bij mannen is dit testosteron, maar bij vrouwen is dit oestrogeen. Het grootste verschil heeft echter betrekking op de vruchtbaarheid. Waar vrouwen na de overgang niet meer vruchtbaar zijn, blijven mannen vruchtbaar tot ze bejaard zijn. Hoewel veel mannen na hun 50e geen kinderwens meer hebben, is het dus nog wel mogelijk.

Ook een man mag praten over gevoelens

Bij veel mannen is er spraken van schaamte als het gaat om onderwerpen als emoties en vruchtbaarheid. Hierdoor is men geneigd om er niet over te praten en geen hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Dit is uiteraard niet nodig. Dergelijke hormonale schommelingen zijn normaal, en niets om je voor te schamen. De ervaring leert dat hoe meer een man weet, hoe minder hij zich ervoor schaamt. Laat je dus vooral goed informeren. Lees een mannen blog, een mannen magazine en praat erover met vrienden. Dit kan helpen om te relativeren en te stoppen met het maken van zorgen. Succes!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *