Er bestaan meer dan vijftig verschillende vormen van dementie. Deze chronische hersenaandoening leidt tot een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. Tot op zekere hoogte is mantelzorg mogelijk, maar u ontkomt er niet aan om te kijken naar een volgende stap. Wat als het mantelzorgen te veel vraagt? Wat zijn dan de mogelijkheden? En welke soort zorg heeft uw naaste nodig? Gaat u voor een verpleeg –en/of verzorgingshuis of kiest u voor particuliere ouderenzorg?
Woonzorg opties
Er bestaan verschillende vormen van ouderenzorg. Denk hierbij aan mantelzorg, dagbesteding, wijkverpleging, thuiszorg, verzorgingshuis en particulieren ouderenzorg. Als uw naaste niet meer volledig zelfstandig kan wonen, is het verstandig om alle opties naast elkaar te leggen. Welke u kiest, ligt deels aan het stadia van de dementie, maar ook aan de tijd en energie die u, als mantelzorger, erin kunt steken.
Particuliere ouderenzorg
Iedereen verdient het om zorgeloos ouder te worden. Maar als zelfstandig wonen niet meer gaat, waar gaat uw naaste dan wonen? Tussen thuiswonend en een verpleeg -en/of verzorgingshuis, zitten nog een aantal opties zoals particuliere ouderenzorg. Particuliere woonzorg is een fijne volgende stap als thuis wonen niet meer mogelijk is. Het biedt zorg, begeleiding en persoonlijke aandacht voor mensen met een zorgbehoefte. Bij deze ouderenzorg is er vaak 24 uur per dag begeleiding aanwezig. Particuliere ouderenzorg kenmerkt zich door het kleinschalig en huiselijk wonen. Met persoonlijke aandacht en begeleiding, gaat het leven ‘gewoon’ door.
Particulieren ouderenzorg vs. niet particuliere ouderenzorg
Geheel afhankelijk van de persoon en zijn of haar wensen, kan particuliere ouderenzorg of juist grootschalige zorg een uitkomst zijn. Om u op weg te helpen welke keuze het beste past bij de situatie van uw naaste, hebben we de grote verschillen onder elkaar gezet.
Groepsgrootte
Bij particuliere ouderenzorg wonen ouderen, met dezelfde zorgbehoefte, vaak in kleine groepen samen. Deze groepen bestaan uit maximaal 12 bewoners. Terwijl bij niet particuliere ouderenzorg de bewoners vaak in grote verzorgingshuizen zitten. Hier zie je verschillende zorgbehoeftes bij elkaar.
Het verschil in groepsgrootte heeft ook invloed in de keuze van activiteiten. Waarbij particuliere ouderenzorg vaak gekeken wordt naar de wensen van bewoners, bestaat er bij niet particuliere ouderenzorg vaak een groot aanbod aan standaardactiviteiten.
Mate van zelfstandigheid
In een kleinschalige woonvorm wordt de bewoner gezien als zelfstandige. Hij of zij krijgt de nodige begeleiding en bewoner mag altijd meehelpen met huishoudelijke taken.. Hierdoor gaat het normale leven zoveel mogelijk door. Het samen boodschappen doen, eten maken, gezamenlijk dineren en afwassen, geeft een vertrouwd gevoel bij de bewoners. In een verzorgingshuis worden deze taken gedaan door de verzorgers. Bewoners eten vaak op hun kamer en hoeven geen huishoudelijke taken te doen.
Beschikbare zorg
De beschikbare zorg is in beide gevallen locatieafhankelijk. Bij een kleinschalige woonzorg, kan de bewoner vaak de huidige huisarts behouden. Dit geeft een veilig, bekend en vertrouwd gevoel. De huidige huisarts is al op de hoogte van de situatie en het medische verleden. Bij grootschalige woonzorg is er in sommige gevallen een interne arts aanwezig. Deze arts is bekend met het gebouw, de bewoners en direct beschikbaar wanneer dit nodig is.
Een ander groot verschil in de beschikbare zorg is de specialisatie. Grootschalige woonvoorzieningen verlenen vaak meer zorg dan alleen aan mensen met dementie. Hierdoor is het aanbod van zorg gevarieerd. Waarbij kleinschalige woonvoorzieningen vaak specifiek gericht zijn op een bepaalde zorgvraag, bijvoorbeeld dementiezorg.
Waarom particuliere ouderenzorg
Particuliere ouderenzorg is niet voor iedereen weggelegd. Het moet passen bij de wooneisen van de (toekomstige) bewoner. Om te kijken welke woonvorm bij de situatie van uw naaste past, is het handig om een vragenlijst op te stellen. Hierdoor krijgen u en uw naaste inzichtelijk welke behoeftes belangrijk zijn in het leven. Daarnaast is de locatie bezoeken ook altijd aan te raden. Het gevoel zegt namelijk ook veel.
Om een handje te helpen, hebben we wat voorbeeldvragen opgesteld. Door antwoord te geven op onderstaande vragen, wordt in enige mate inzichtelijk welke woonvorm en zorg bij uw naaste past. In een vroege fase van dementie kunt u samen met uw naaste de vragen beantwoorden.
- Wat zijn de regels voor bezoek van familie en vrienden?
- Welke hobby’s kan mijn naaste blijven uitvoeren?
- Kan de partner meeverhuizen?
- Kan mijn naaste hier blijven wonen?
- Kan een deel van de huidige inboedel mee?
- Zijn huisdieren toegestaan?
Meer informatie
Wenst u meer informatie over particulieren ouderenzorg? Bij Martha Flora staan wij klaar om uw vragen te beantwoorden.
No responses yet