Sporten is gezond. Dat weet iedereen. Er zijn dan ook heel veel mensen die sporten, jong en oud, man en vrouw. En dat is natuurlijk erg goed. Toch kunnen er wel eens problemen ontstaan aan je lichaam door het sporten. Vaak komt dat omdat je te hard van stapel bent gegaan, de warming-up niet goed was of door een ongelukkige botsing met je tegenstander. Sportblessures komen voor, maar kunnen vaak wel behandeld worden. Hiervoor kun je naar de arts, maar ook naar de fysiotherapeut. Fysiotherapiepraktijk Assen heeft zelfs een blessure-app ontwikkeld, waarmee je eenvoudig je blessure kunt melden. Je wordt dan direct de volgende dag geholpen!
1: De knieblessure
De meest voorkomende sportblessure is toch wel de knieblessure. Meestal ontstaan deze blessures door een verkeerde beweging. Maar ook overbelasting, een botsing of een valpartij kunnen deze blessure veroorzaken. Je ziet de knieblessure het vaakst bij hardlopers en voetballers. Een verkeerde draai kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de meniscus of de knieband beschadigd raakt. Door spierversterkende oefeningen te doen en de trainingen niet te snel op te bouwen, kunnen knieblessures voorkomen worden.
2: De verstuikte enkel
een andere veel voorkomende sportblessure is de verstuikte enkel. Dit kan iedereen overkomen, zelfs wanneer je wandelt. Je verstapt je en je verzwikt je enkel. Je enkelbanden worden dan uitgerekt en met een beetje pech scheuren je enkelbanden zelfs in of af. Door een goede warming-up en oefeningen die je enkels verstevigen, kun je dit in de toekomst voorkomen.
3: Sleutelbeen of schouderblessure
Ook een blessure aan de schouder of het sleutelbeen komt vaak voor. Bij wielrenners zie je dit bijvoorbeeld vaak na een val. De schouder is ontwricht of ze lopen een gebroken sleutelbeen op. Ook bij judo, rugby of mountainbikers is dit een blessure die vaker voorkomt. Doordat het gebeurt na een botsing met de tegenstander of na een val, is hier helaas niet veel tegen te doen. Uiteraard is het verstandig om direct een arts in te schakelen.
4: Zweepslag in de kuit
Een zweepslag is een scheurtje in de kuitspier en ontstaat bij het zetten van teveel kracht. Je voelt opeens een scherpe pijn en bent niet in staat verder te lopen. Vaak wordt de kuit direct al blauw en dik. Het is belangrijk om direct je been omhoog te leggen en de pijnlijke plek te koelen. Pas na een dag of 2 kun je proberen om weer wat te gaan lopen, maar het hoog houden in rust blijft belangrijk. Door een goede warming-up en het rustig opbouwen van je training, kun je een zweepslag voorkomen.
5: Scheenbeenirritatie
een andere veel voorkomend sportletsel, is de scheenbeenirritatie. Deze treedt vooral op bij hardlopers. Dit is geen acute blessure, maar eentje die zich geleidelijk aan ontwikkelt. Ter hoogte van je scheenbeen is er de pijn. Vaak eerst alleen na het sporten, maar na een tijd kan het ook tijdens het sporten en in rust al optreden. Omdat het een ontsteking betreft, kan de arts hiernaar kijken en eventueel ontstekingsremmers voorschrijven. Goede schoenen, eventueel met inlegzooltjes, en een goed opbouw van de hardlooptraining kunnen de scheenbeenirritatie voorkomen.
No responses yet