Alles wat je moet weten over het verwijderen van je galblaas
Het verwijderen van je galblaas kan nodig zijn als je last hebt van hevige buikpijn die wordt veroorzaakt door galstenen. De galblaas is een peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt. Het dient als een opslagplaats voor gal, een vloeistof die bijdraagt aan de vertering van vetten. Gal wordt aangemaakt in de lever en vervolgens afgevoerd naar de galblaas. De galblaas perst de gal naar de dunne darm zodra er vet voedsel in je darmen terechtkomt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een eventuele verwijdering van je galblaas.
Wanneer is een galblaasverwijdering nodig?
Zoals gezegd dient de galblaas om gal tijdelijk op te slaan. Staat de gal echter te lang stil in de galblaas, dan ontstaan er galstenen. Dit is heel normaal en meestal ook geen probleem. Komen deze galstenen echter klem te zitten, dan kan dat resulteren in hevige pijnaanvallen in je buik, ontkleurde ontlasting en geelzucht. Heb je hier last van, dan is het nodig dat je galblaas verwijderd wordt.
De operatie
Een galblaasoperatie kan op twee manieren worden uitgevoerd:
- Conventionele methode – Hierbij maakt de chirurg een snede in de bovenbuik of onder de ribbenboog. Hierdoorheen haalt hij of zij vervolgens de galblaas weg.
- Laparoscopische methode – Hierbij is een grote snee niet nodig, maar maakt de chirurg enkele kleine sneetjes. Hierdoorheen wordt een laparoscoop met videocamera de buikholte ingebracht. De arts kan op deze manier via een scherm in de buik rondkijken. Via de andere sneetjes worden instrumenten ingebracht waarmee de galblaas uiteindelijk wordt verwijderd.
Risico’s en complicaties
Zoals bij iedere operatie zijn er een aantal risico’s en mogelijke complicaties bij een galblaasoperatie. Hierbij moet je denken aan nabloeding, wondinfectie, longontsteking of trombose. Daarnaast is er bij deze specifieke operatie een zeer kleine kans op een beschadiging van de galwegen. In dit geval kan een hersteloperatie nodig zijn.
Herstel
Na de galblaasoperatie moet je nog enige tijd in het ziekenhuis blijven. Hoe lang dit is hangt af van de gekozen operatiemethode. Bij de laparoscopische methode duurt dit doorgaans één tot vier dagen. Bij de conventionele methode is dit vaak wat langer, omdat de wond groter is.
Eenmaal weer thuis moet je nog enige tijd voorzichtig zijn met vet eten. Ook is het belangrijk om goed aan te voelen of je alweer aan het werk kunt of fysieke activiteiten kunt uitvoeren.
No responses yet