Als hondeneigenaar besteed je dagelijks veel tijd aan je trouwe viervoeter. Zo moet je hem meerdere keren per dag uitlaten, eten geven en ook regelmatig wassen en verzorgen. Een hond kost je veel energie en tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Er wordt vaak gezegd dat de hond een mens beste vriend is. Om lang te kunnen genieten van je hond, is het belangrijk dat je hem goed verzorgd. Want een gezonde hond leeft gemiddeld drie jaar langer. Met deze tips houd je jouw hond gezond. 

Voeding 

Net als bij de mens is ook voor honden gezonde voeding erg belangrijk. Je hond een keer verwennen met een hondenkoekje of een plakje worst is natuurlijk hartstikke leuk, maar te veel hondenkoekjes of andere lekkernijen kan ervoor zorgen dat een hond te zwaar wordt en aan de diarree raakt. Dus wanneer je de hond wilt belonen met iets lekkers, doe dit met mate.  

Beweging 

Voor de gezondheid van een hond is beweging erg belangrijk. Hoeveel beweging een hond nodig heeft, hangt af van wat voor hondenras je hebt. Zo hebben de bekende “schoothondjes” als chihuahua’s een stuk minder beweging nodig dan herdershonden. Wanneer je van plan bent een hond te nemen, onthoud dan goed dat je ook bij slecht weer er met de hond uit moet. Wandelen met de hond hoeft niet vervelend te zijn, je kan het ook heel leuk maken. Bepaalde hondenrassen zijn goed te trainen, door ze te leren apporteren zorg je dat de hond flink veel energie kwijt kan zonder dat je zelf hiervoor veel hoeft te doen.  

Verzorging 

Behalve voeding en beweging, speelt verzorging ook een belangrijk rol voor het gezond houden van de hond. Zo is het belangrijk om met enige regelmaat de hond te wassen. Een hond kan tijdens wandelingen veel vuil en parasieten in zijn vacht meenemen. Wanneer je de hondenvacht niet regelmatig was met een speciale hondenshampoo, kunnen parasieten hun vrije gang gaan waardoor irritaties bij de hond kunnen ontstaan. Ook de oren van een hond dienen regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt te worden. Wanneer je dit niet doet, kunnen oormijten zorgen voor flinke irritaties in de oren van de hond. Met een speciale oorreiniger voor honden geef je de oormijt geen kans. 

Laatste tip 

Het is misschien niet wetenschappelijk bewezen, maar regelmatig stoeien en knuffelen met je hond is goed voor zowel mens als hond. 

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *